Zo zorgen wij voor uw huisdier

De gezondheid van uw dier is heel erg belangrijk. Dierenkliniek Dukenburg behandelt huisdieren en staat klaar voor hun betrokken baasjes. Met liefde en kennis geven we advies en zorgen wij voor uw maatje.

Wij behandelen vooral katten, honden, konijnen en knaagdieren. Onze dierenartsen en assistentes zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op medisch gebied. Zo kunnen we altijd de beste zorg leveren.

Onze praktijk is meer dan alleen maar een behandelkamer. Achter de schermen bevindt zich een volledige, moderne dierenkliniek. Kijkt u mee? Wij geven u graag een rondleiding.

Een kijkje achter de schermen: onze faciliteiten

Welkom

Waarmee kunnen we u helpen? Heeft u een afspraak? Of komt u de bestelde voeding voor uw dier ophalen? Bij binnenkomst treft u een assistent(e) achter de balie om u verder te helpen. U kunt hier met al uw vragen terecht.

De wachtruimte

Een bezoekje aan de dierenarts kan een stressvolle gebeurtenis zijn voor dieren. Met name katten zijn hier erg gevoelig voor. Daarom hebben we voor hen aan aparte wachtruimte ingericht. Ook tijdens het consult of de behandeling houden we het gedrag van de kat goed in de gaten. ‘Meebewegen’ met de kat helpt het dier om zo min mogelijk stress te ervaren. En dat is altijd ons uitgangspunt.

Josje Steehgs is onze ‘Katvocaat’ en kan u nog veel meer vertellen over onze poeslieve behandelingen. Knaagdieren en konijnen zijn trouwens ook van harte welkom in de kattenwachtruimte.
In de andere wachtruimte staat een weegschaal. U kunt uw hond hier alvast wegen, zodat we kunnen vaststellen of hij een gezond gewicht heeft.

De spreekkamer

Hier is niet alleen het dier belangrijk, maar ook het betrokken baasje! U bent de stem van uw huisdier en u kunt ons vertellen wat er aan de hand is met uw dier. Daarom stellen we u een heleboel vragen, bijvoorbeeld over het gedrag of het eetpatroon van uw dier.
Meestal volgt een lichamelijk onderzoek. We checken alle vitale organen en kijken hoe het is met de algemene gezondheid van uw huisdier. Daarna verleggen we de focus naar de klachten die het dier heeft en proberen we samen met u tot een diagnose te komen.

Soms is daarvoor uitgebreider onderzoek nodig. Kijk maar mee:

Echografie

Met een echo kunnen we op een gemakkelijke manier in het lichaam van uw dier kijken. We scheren de vacht van de buik een stukje weg, zodat we dicht op de huid kunnen komen met de echokop. Daarna brengen we een geleidende gel aan, die we na het onderzoek weer afvegen. Een echo werkt met geluidsgolven die terugkaatsen. Er komt geen schadelijke straling vrij.

We maken bijvoorbeeld een echo als de dierenarts bij het lichamelijke onderzoek iets afwijkends heeft vastgesteld. Echografie kan dan meer duidelijkheid geven, zonder dat een operatie nodig is. Ook kunnen we bij gedekte honden of poezen na ongeveer 28 dagen kijken of er daadwerkelijk pups of kittens in de buik zitten. Met een beetje geluk kunnen we zelfs kloppende hartjes tellen!

Röntgendiagnostiek

Onze kliniek heeft een röntgenapparaat waarmee we digitale foto’s van uw dier kunnen maken. De röntgenstralen worden opgevangen door een speciale plaat en daarna omgezet in computerbeelden. Hierbij is het belangrijk dat uw dier heel stil blijft liggen. Daarom is het vaak nodig om het dier kort te laten slapen. Röntgenfoto’s maken we vooral van de buikholte, de borstholte, de botten en het gebit.

Laboratorium diagnostiek

In ons laboratorium doen we zelf bloedonderzoek. We kijken dan bijvoorbeeld naar rode en witte bloedcellen en de lever- en nierfunctie. Ook onderzoeken we urine en ontlasting. Meestal hebben we dezelfde dag al de uitslag van de tests. Bij minder gangbare onderzoeken sturen we soms een monster naar een extern laboratorium.

Microscopisch onderzoek

Onder de microscoop bekijken we huidmonsters om parasieten en mijten op te sporen. Ook haren kunnen we op die manier onderzoeken op eventuele schimmels. Urine kunnen we checken op gruis en ontstekingscellen en ontlasting wordt onderzocht op wormeieren.

Onder de microscoop bekijken we huidmonsters om parasieten en mijten op te sporen. Ook haren kunnen we op die manier onderzoeken op eventuele schimmels. Urine kunnen we checken op gruis en ontstekingscellen en ontlasting wordt onderzocht op wormeieren.

Cytologisch onderzoek

De apotheek

Onze dierenkliniek heeft een eigen apotheek. Daar gaan we heel zorgvuldig mee om. We checken batchnummer en houdbaarheidsdatum bij binnenkomst en we kijken of de bestelling compleet is.

Medicijnen verstekken we alleen na een consult, volgens de richtlijnen van goed diergeneesmiddelgebruik. Medicijnen die ‘over’ zijn mogen wij niet terugnemen. U kunt ze aanbieden bij de DAR als klein chemisch afval.

Diervoeding

“Laat voeding uw medicijn zijn”. Dat zei Hippocrates, de vader der geneeskunde. En nog steeds is zijn uitspraak heel actueel. Want goede voeding is belangrijk om uw huisdier gezond te houden.

Onze paraveterinair Jenny de Veth is gespecialiseerd in diervoeding. Zij kan al uw vragen beantwoorden over dieetvoeding bij verschillende aandoeningen. Ook kan zij helpen bij het opstellen van een afslankprogramma voor uw dier.

Opname in de kliniek

Soms is het nodig om uw dier op te nemen. Voor een operatie, het aanleggen van een infuus, hulp bij eten en/of drinken of ter observatie. Om dit voor uw huisdier zo aangenaam mogelijk te maken, is het fijn om een eigen dekentje, speeltje of knuffel mee te geven. De hokken voor honden en katten zijn gescheiden, zodat zij gene last hebben van elkaars aanwezigheid.

Na een operatie slaapt uw dier uit onder een warmtelamp. Een paraveterinair blijft in de buurt om het dier goed in de gaten te houden en eventueel gerust te stellen.

De operatiekamer

Hier voeren we alle operaties uit. Vrijwel alle patiënten worden geïntubeerd. Zo kunnen we via een buisje in de luchtpijp zuurstof en slaapgas toedienen. Uw dier ligt ook aan de monitor, zodat we de levensfuncties goed in de gaten kunnen houden.

Het kan gebeuren dat het dier zelf niet, of niet genoeg ademt. Onze beademingsmachine neemt het dan over. Natuurlijk draagt de paraveterinair zorg voor de narcose en stuurt bij als dat nodig is.

Vragen

Heeft u na deze rondleiding nog vragen over onze dierenkliniek?
Wij beantwoorden ze graag!