Euthanasie: als leven lijden wordt

Er kan een tijd komen, dat uw huisdier niet meer gelukkig is. Door pijn, ongemak en kwaaltjes kan de kwaliteit van leven ven een dier ernstig afnemen. Misschien wordt het dan tijd om na te denken over het in laten slapen van uw huisdier.

Wat is een goed moment?

Die beslissing ligt altijd bij de eigenaar van het dier, maar wij denken graag met u mee.


Zo zijn er een aantal vragen die wellicht meer duidelijkheid kunnen geven:



- Is uw dier nog vrolijk en gelukkig?


- Speelt het nog met plezier?


- Laat het zich nog knuffelen?


- Trekt het dier zich steeds meer terug?


- Lijkt het knorrig of chagrijnig?


- Heeft uw dier pijn, of is het benauwd?


- Is het dier nog zindelijk?


- Hoe gaat het met eten en drinken?



Wij bespreken deze vragen met u, zodat u een beslissing kunt nemen waar u achter staat. We nemen hier graag de tijd voor, in de kliniek of eventueel bij u thuis. Ook hebben we een boekje dat hulp kan bieden bij het nemen van deze moeilijke beslissing.             


Het inslapen

Natuurlijk mag u als eigenaar bij het inslapen aanwezig zijn. Ook wij vinden dat fijn, maar het is zeker niet verplicht.
We geven het dier een narcoseprik, waardoor het in een diepe slaap valt. Bij een prik in de spier duurt dat ongeveer vijf minuten. Wanneer we direct in een bloedvat prikken, duurt dat maar een paar seconden.
U krijgt nu de tijd om in alle rust afscheid te nemen van uw maatje. Daarna krijgt het een tweede injectie, waardoor het dier zachtjes overlijdt in zijn slaap. Het is goed om te weten dat uw huisdier hier helemaal niets meer van merkt. De laatste ademteugen kunnen wat zuchtend zijn en het kan ook voorkomen dat het dier wat urine laat lopen, omdat de blaas ontspant.
Na een paar minuten luisteren wij of de hartslag van uw dier gestopt is.

Na het inslapen

Misschien heeft u al nagedacht over wat er na het inslapen met uw huisdier gaat gebeuren. Er zijn verschillende mogelijkheden, en u kunt hierin geen verkeerde beslissing maken. Kies voor de weg die het beste bij u past.



- U mag uw huisdier op eigen terrein begraven.


- Uw huisdier gaat naar een dierencrematorium. Na een individuele crematie krijgt u de as terug om te bewaren of uit te strooien. U kunt ook kiezen voor een collectieve crematie. Wij hebben goede ervaringen met de Maashorst in Uden.


- Uw dier wordt bij onze praktijk opgehaald en samen met andere dieren verbrand in een grote verbrandingsoven.


- U kiest ervoor om uw huisdier achter te laten voor wetenschappelijk onderzoek. Zo dragen jullie alsnog bij aan de verdere ontwikkeling van de diergeneeskunde. De dierenarts kan u hier meer over vertellen.


Rouwen om uw huisdier

Het is heel normaal om verdrietig te zijn na het verlies van uw huisdier, dat als huisgenoot een echt kameraadje was. Het kan zijn dat u in deze periode nog vragen heeft, of overvallen wordt door twijfel. “Heb ik wel de juiste beslissing genomen?” Bedenk dan dat we samen in goed overleg gekozen hebben voor inslapen, omdat het de beste keuze was voor uw huisdier.

U mag ons altijd benaderen om nog eens na te praten. Wij staat voor u klaar in deze moeilijke periode.

Ook kinderen hebben de tijd nodig om het verlies te verwerken. Daarbij is het goed om in gewone, duidelijk taal te vertellen wat er gebeurd is. Tip: gebruik liever het woord ‘dood’ dan ‘inslapen’. Kinderen kunnen het snel verwarren met slapen en bang worden bij het naar bed gaan.